Zákon, který by umožnil vymáhání úhrady škody ve věci prohrané arbitráže, se snaží prosadit senátor

Zákon, který by umožnil vymáhání úhrady škody ve věci prohrané arbitráže, se snaží prosadit senátor Martin Mejstřík (nezávislý za Cestu změny). Senátní výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, lidská práva a petice, který jeho iniciativu převzal, ve středu navrhl, aby horní komora uspořádala veřejné slyšení. Ze slyšení by podle senátora Mejstříka mohl vzejít i návrh vymáhání škod pro společnost CET 21, držitele licence televize Nova. Stát má zaplatit společnosti CME více než 10,5 miliard korun za znehodnocenou investici. Mejstříkův návrh, aby Senát hlasoval o návrhu termínu slyšení již včera, zamítli po krátké poradě senátoři ODS. Důvodem Mejstříkova postupu byla snaha, aby se slyšení mohlo konat 28. května.

Místopředseda klubu ODS Vladimír Kulhánek řekl ČTK, že senátor Mejstřík podal návrh „náhle a bez přípravy“. Pokud ale ODS zjistí, že bude na slyšení zajištěné rovnoměrné zastoupení účastníků, ODS konání akce asi podpoří, upřesnil Kulhánek ČTK. O tom, zda se slyšení bude konat, rozhodnout tedy senátoři až na květnové schůzi. S návrhem, aby se náhrady za prohranou arbitráž daly vymáhat, přišla v úterý ve sněmovně také Hana Marvanová, poslankyně US-DEU. Svůj návrh ale neprosadila.

TIP: Jak funguje půjčka v insolvenci a jaká je definice justice insolvence?

Poslanci kvůli arbitráži odvolali začátkem dubna Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle nich pracovala špatně a přičítají jí odpovědnost za prohranou arbitráž se CME. Rada měla podle poslanců koalice zamezit tomu, aby společnost CME nezůstala odříznuta od televize Nova. V roce 1999 se ředitel Novy a nyní senátor Vladimír Železný s CME rozešel. Případ televize Nova je předmětem zájmu policie, Senát zbavil Železného senátorské imunity, aby ho mohla policie trestně stíhat.